Vad har jag gett mig in på?

Hjälp, vad har jag gett mig in på? Detta var ju svårare än jag väntat mig. Eller rättare sagt saker som jag inte tänkt på är svåra. Dessutom har jag nada energi och ingen motivation att göra något mer än på förmiddagen.  Och jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra åt det. Däremot så trodde jag att det skulle vara mycket svårare att utesluta ägg och hitta alternativ till frukost än det är. Det är nog det lättaste!!!

Vad jag inte tänkt på, eller inte tänkt igenom tillräckligt

Kryddning. Visst visste jag att chili och fröbaserade kryddor inte är tillåtet när en äter enligt det autoimmuna protokollet. Tänkte att det skulle vara lätt då det ju finns mängder av kryddor och örter att smaksätta med istället. Men vad jag ska ersätta de kryddorna med i praktiken så att maten blir god och att jag hade frysen full med maträtter kryddade med någon eller flera av dem tänkte jag inte på. Framför allt har jag tidigare använt mycket fröbaserade kryddor så som spiskummin, kardemumma och koriander jag tillagat innan jag påbörjade. Men även använt en hel del chili och cayennepeppar.

Te. Att ersätta eftermiddagskaffet med ett gott te kändes inte alls svårt innan jag började med AIP men nu… Vilket te ska jag dricka? Alla mina teer utom kamomillte (och det är ju intet te at dricka på eftermiddagen direkt) innehåller något jag inte får inta. Mina teer innehåller någon eller flera av följande: vanilj, spiskummin, kakao, kardemumma, chili, gojibär, fänkålsfrö, anis, kummin. Mina favoritteer Pukka och Yogi innehåller oftast flera, tyvärr.

Energidipp. Tidigare har jag löst energidippar på eftermiddag och tidig kväll genomtvå koppar extra kaffe eller en kopp espressokaffe samt mörk choklad. Det har fungerat utmärkt. Nu på sista tiden har jag ju dessutom gått över till ett 100%-igt choklad som är supergott. Jag har också oftast haft med mig lite nötter och fröer när jag varit iväg som räddat mig. Och jag kommer inte på vad jag kan äta/dricka istället. Har provat att äta mat som jag älskar, naturligt smaksatt vatten (hemmagjort), frukt, torkad frukt, carobpulver, grönt te, svart te, guldmjölk, olika shots med ingefära och eller citron i. Men inget hjälper riktigt bra. Dessutom blir det stora mängder (äter och dricker mycket mer än tidigare) vilket ju inte heller är bra då det höjer blodsockret. Men vad göra? Jag måste ju kunna jobba, plugga och så på eftermiddagar och kvällar. Efter att ha pratat med en vän om detta har jag kommit fram till att jag ger AIP veckan ut och ser om jag hittar något att höja energin med så jag kan fungera som jag vill. Jag måste plugga, viktig tenta snart.

Smör. Jag har sedan många år tillbaka använt smör att steka i och ha som fett och extra smakhöjare när jag till exempel tillagar vit fisk i ugn. Jag trodde det skulle vara lätt att byta ut tlll kokosolja som jag ju använt en del i matlagning då och då. Men det blir inte lika gott.

Lättare än jag trodde

Frukost. Allt är ju inte svart och svårt, även om ovanstående är otroligt viktigt. Det som jag trodde skulle vara något av det svåraste vara att sluta äta ägg på morgonen och ersätta det med något likvärdigt i näring, smak och mättnad. Det har visat sig vara det lättaste :). Jag gjord en supergod pumpagröt som jag åt de första dagarna då jag var ledig från jobb. De andra dagarna åt jag råkostsallad med rödbeta , morot, sötpotatis och zucchini tillsammans med kalla färsbiffar eller kall kyckling. Superenkelt och supergott som egentligen går att variera i oändlighet, alltså något kött (tillagat men kallt) och råa grönsaker och rotsaker / rotfrukter. De dagar jag jobbar som massör brukar jag behöva två frukostar så idag löste jag det med kycklingbuljong jag kunde värma på plats och en matig grön smoothie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.