Jag har bestämt mig – lärdomar om AIP

Jag har bestämt mig för att avbryta, sluta följa det autoimmuna protokollet (AIP). Jag har funderat mycket och det har inte varit lätt att verkligen bestämma mig. Jag gillar inte att ge upp, gillar inte att misslyckas. Men just nu är AIP inget för mig. Och det är ju faktiskt inget misslyckande. Jag har provat och upptäckt att det inte är rätt tid och kanske inte ens rätt metod då jag ju inte är sjuk i en autoimmun sjukdom. Men jo, kanske rätt metod då fibromyalgi har mycket gemensamt med autoimmunitet. Dessa dagar blir till lärdomar, flera sådana, som har gjort mig till en bättre människa och en bättre coach.

Plannering är A o O

Jag skulle ha planerat bättre, mer genomgående. Jag tror att det hade blivit lättare då och kanske hade jag inte behövt avbryta. Jag skulle ha läst på mer om AIP så att jag verkligen visste vad jag gav mig in på. Vilka livsmedel som är tillåtna och vilka som inte är det samt varför. Det finns många olika listor på livsmedel och det flesta är inte fullständiga då de innehåller ord som m. fl och etc. Till slut hittade jag en lista som i alla fall verkar vara fullständig, på ”The Paleo Mum”.

Det vore nog också bra att ha ätit upp alla maträtter med icke tillåtna ingredienser, samt att ha flera maträtter med tillåtna ingredienser både i kyl och frys. Det vore också bra om jag haft mer hemma än jag hade. Jag hade handlat hem mycket som var tillåtet men tydligen inte tillräckligt för att det skulle vara enkelt och tillfredsställande.

Vara beredd att gå ”ALL IN”

Att redan från början tumma på något är nog inte så bra. Då är man inte redo. Jag var alltså inte redo. AIP är en elimineringsmetod på ganska kort tid. För att den ska ge önskade resultat krävs, har jag förstått såväl av att rannsaka mig själv och hur jag fungerar som av att ha läst på och lyssnat på poddar om AIP och tagit del av andras erfarenheter, att gå ”ALL IN”.

Jag var inte beredd, då jag redan från början bestämde mig för att inte utesluta kaffe helt utan bara minska mängden. För att se om där skulle vara något av livsmedlen som ska elimineras enligt protokollet som skadar min kropp och gör att jag inte mår optimalt hela tiden så krävs det ju faktiskt att verkligen utesluta allt som ingår. Det kan ju faktiskt vara kaffet som stör även om jag inte tror det, eller vill tro det. Elimineringsfasen är tänkt att vara en mycket kort period, 1-3 månader och då går det inte att gradvis utesluta och prova sig fram som vid andra kostförändringar.

Förändringar

Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, om förändring och om det autoimmuna protokollet. Jag vet sedan tidigare att det inte är så lätt att förändra något och kosten är nor något av det svåraste. Nu vet jag mer om hur jag fungerar och vad jag behöver göra nästa gång jag ska göra en förändring. Jag har också mer kött på benen när jag jobbar med kostrådgivning och hur jag kan hjälpa och stötta klienter som behöver göra kostförändringar.

Vad händer nu?

Jo nu går jag tillbaka till att äta Paleo. Jag kommer fortsättningsvis att utesluta spannmål, baljväxter och mejeriprodukter (utom smör och Ghee under perioden jag tänkt som elimineringsfas i AIP. Sedan tror jag att jag återintroducerar vissa livsmedel och troligen hamnar på en ”80-20 – Paleo”, dvs 80% Paleo och 20% icke Paleo.

Ja då blir det lite kaffe och en bit mörk choklad om en liten stund. Ska vänta så att det blir exakt 10 dygn. Det ska bli såååååå gott! Bra avslut på veckan och en lättnad att ha tagit beslutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.